Thomas Bryn var sorenskriver i Østre Råbyggelaget (Aust-Agder) fra 1810 til 1816 og representerte Råbyggelagets amt på Eidsvoll i 1814. Denne bloggen dreier seg om hvordan han opplevde dette historiske året på den private, den embetsmessige og den nasjonale arena.

9. mai 2014

Dag 24: Dagen før dagen

Tirsdag 3. mai 1814

I morgen begynner endelig møtene i Rikssalen der vi skal ta fatt på vårt viktige arbeide med å bestemme landets konstitusjon. Det ligger en spent forventning i luften nå.

Det har unektelig vist seg å være en betydelig politisk uenighet blant Riksforsamlingens medlemmer, og i særdeleshet om hva som er mest tjenlig angående Norges forhold til Sverige. Dette har forårsaket mye uro, ja, direkte fiendskap enkelte representanter imellem. Til tross for dette er det også mangt vi er enige om. Det synes meg å være en ganske unison oppfatning at en grunnlov av moderne type vil være til lykke og hell for vårt fedreland. Det blir sikkert heftige diskusjoner om enkelte paragrafer, men vi får tro at vi likevel kommer i mål med en konstitusjon vi kan være bekjent av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Her kan du skrive spørsmål og kommentarer til innleggene: